Orbis pictus / Svět v obrazích

Drobné majetnické razítko, jinak velmi dobrý stav.Orbis pictus nebo též Orbis sensualium pictus je učebnice, sepsaná českým pedagogem, filosofem a teologem Janem Ámosem Komenským. Poprvé byla vydána roku 1658 v Norimberku. V prvním vydání byly texty latinsky, německy, italsky a francouzsky, v roce 1685 byla vydána v češtině, angličtině, němčině...
  • Dostupnost: 1 ks
  • Číslo zboží: 6037176
Dostupné množství: 1,000
600,-


Specifikace

Stav knihy
velmi dobrý
Grafická úprava
Vydavatel
Místo vydání
Praha
Rok vydání
1941
Jazyk
Počet stran
256
Vazba
pevná
Formát
Vloženo
13.04.2024
Sklad kód
O3
Drobné majetnické razítko, jinak velmi dobrý stav.

Orbis pictus nebo též Orbis sensualium pictus je učebnice, sepsaná českým pedagogem, filosofem a teologem Janem Ámosem Komenským. Poprvé byla vydána roku 1658 v Norimberku. V prvním vydání byly texty latinsky, německy, italsky a francouzsky, v roce 1685 byla vydána v češtině, angličtině, němčině a maďarštině. Je přelomová především tím, že při její tvorbě Komenský uplatnil svoji zásadu Schola ludus, tedy škola hrou. Domníval se, v rozporu s tehdejšími vyučovacími praktikami, že by žáci měli umět naučenou látku nejen mechanicky odříkat, ale opravdu i rozumět tomu, čemu se učí. Opatřil tedy učebnici množstvím ilustrací, tak aby byla pro děti poutavá. Týkala se biologie (živé i neživé přírody), teologie a dále člověka, tedy něčeho, co lze dnes nazvat základy společenských věd.


K vydání připravil a předmluvou uvedl Josef Hendrich; text Josefa Chmely přehlédl a poznámku o jeho věcné i jazykové úpravě napsal Frant. Oberpfalzer.