Válka a Stalin / Očima sovětských generálů

Netradiční portrét složité a rozporuplné osobnosti - velitelské, organizační i diplomatické schopnosti J. V. Stalina v období před i během 2. světové války.Rozsáhlé čistky na všech úrovních důstojnického sboru v letech 1937-8 značně oslabily bojeschopnost Rudé armády. Naprostý nedostatek zkušených kádrů se projevil zejména při drtivých porážkách v počátečním období...
  • Dostupnost: 1 ks
  • EAN: 8020607617
  • Číslo zboží: 6036841
Dostupné množství: 1,000
80,-


Specifikace

Autor
Stav knihy
velmi dobrý
Vydavatel
Rok vydání
2005
Jazyk
Překlad
Jiří Gojda
Počet stran
244
Vazba
pevná
Formát
Vloženo
23.03.2024
Sklad kód
KRA 002
ISBN
80-206-0761-7
Netradiční portrét složité a rozporuplné osobnosti - velitelské, organizační i diplomatické schopnosti J. V. Stalina v období před i během 2. světové války.

Rozsáhlé čistky na všech úrovních důstojnického sboru v letech 1937-8 značně oslabily bojeschopnost Rudé armády. Naprostý nedostatek zkušených kádrů se projevil zejména při drtivých porážkách v počátečním období Velké vlastenecké války. Rudá armáda přesto patřila, také díky Stalinovi, k nejmohutněji, v těžké technice i nejlépe vyzbrojeným, armádám světa. Ne, v této publikaci nenajdete vyčerpávající odpověď, jak dobrým či špatným vrchním velitelem byl J.V. Stalin. Čtenář nechť posoudí sám, nakolik jsou hodnocení a výpovědi sovětských generálů (tvoří jen zlomek knihy) o vlastním vrchním veliteli objektivní a nepoplatné oficiálním názorům v Sovětském svazu v polovině 80. let 20. století. Ani při popisu vybraných bitev na východní frontě autor příliš nerozvádí Stalinův vliv nebo podíl na průběhu či výsledku. Závěrečné, také nepříliš rozsáhlé, úvahy jsou spíše směskou převážně pochvalných úryvků z pamětí a deníků různých vojáků a velitelů Rudé armády a zkratkovitých názorů a citací vojenských historiků. Dodatky, poznámky, seznam literatury, čb fotografie.